Minus för Kiruna

Kiruna kommun kommer att gå cirka 11 miljoner kronor back i år i stället för ett budgeterat överskott på 8 miljoner kronor. Det är på grund av minskade intäkter som kommunen nu i stället kan tvingas dra åt svångremmen.

- Det här har skötts väldigt dåligt av kommunledningen, säger oppositionens Niklas Sirén (v).

För första gången på flera år ser alltså Kiruna kommun ut att gå mot ett underskott i bugeten. Det var i slutet på förra veckan som kommunens ekonomichef, Stig Tornéus, slog larm till kommunledningen om att intäkterna av statsbidrag och skatter förväntas bli mindre än förväntat.

Budgeten för 2008 fastställdes redan sommaren 2007 och någonstans på vägen har uppdateringen av intäkterna för skatter och stadsbidrag inte hängt med.

- Vi förlitar oss på de uppgifter vi får av Sveriges Kommuner och Landsting, en intresseorganisation som alla landets kommuner förlitar sig på. Det har vi också gjort men tyvärr har prognosen blivit fel och vi vet ännu inte varför. Men det här kommer vi naturligtvis att utreda noggrant, säger komunalrådet Kenneth Stålnacke (s).

Niklas Sirén menar dock att underskottet beror på en misslyckad politik och att kommunledningen varit för snål i sina beräkningar.

- Kommunledningen har budgeterat alldeles för lite pengar till löneökningar, något som vänsterpartiet påpekade i förra budgetberedningen, men man behagade inte att lyssna, säger Sirén.

Men Kenneth Stålnacke menar att kritiken är obefogad:

- Fullständigt! När Niclas Sirén satt i kommunledningen så kunde inte han heller budgetera för löneökningar. Vi har ju haft en fantastisk tid de senaste åren då vi efter en lång tids besparingar äntligen kunnat göra nysatsningar, avslutar Kenneth Stålnacke.

David Zimmer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".