Raket slog ner intill renskötare

Sämre kommunikationer, efter mobiltelefonsläckningen vid årsskiftet, har gjort att riskerna för renskötarna i Esranges nedslagsområde har ökat. Det fick några renskötare från Saarivuoma sameby erfara när en raket från rymdstationen slog ner alldeles intill dom under en vanlig arbetsdag.

- Det hördes nått fruktansvärt ljud, sen ser dom att det är någonting som har gjort ett stort hål. Berättar Saarivuomas ordförande Per-Anders Nutti.

Hålet visade sig vara nedslagsplatsen för en av rymdbolaget Esranges raketer. Deras skjutfält sträcker sig från Esrange, som ligger några mil utanför Kiruna, i en triangel ut över Könkämä, Lainiovuoma, Saarivoma och Talmas marker. Samebyarna blev redan i mars förvarnade om ungefär när uppskjutningen skulle ske. Men på själva uppskjutningsdagen är radio det enda sättet att varna folk i området eftersom det helt saknar mobiltäckning.

Enligt Esranges säkerhetsansvarige Mikael Viertotak, så är risken för att någon ska bli träffad av en nedfallande raket en på en miljon. Det betyder att Esrange skulle kunna skjuta raketer en miljon gånger innan någon kommer till skada.

Under mötet med Esrange i mars påtalade samebyarna riskerna med nedfallande raketer och ville att bolaget skulle flyga över området med helikopeter innan uppskjutningen. Något som Esrange också gjorde. Utöver det ville samebyarna även ha nya digitala 450-telefoner som alternativ efter att det analoga NMT nätet släcktes ner vid årsskiftet.
Mikael Viertotak Esranges säkerhetsansvarige tror att det skulle kunna vara ett bra alternativ för att öka säkerheten
- Där finns ju en möjlighet att man skulle kunna få en mobiltelefon som fungerar bättre i nedslagsområdet, säger han.

Maria Unga Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".