Förslag om tunnel genom fjället

Nu finns ett konkret förslag till finansiering av en vägtunnel genom Kjernfjellet mellan Saltdal och svenska gränsen längs Barents väg via Arjeplog. Det presenterades vid en transportkonferens i Nordland, Norge. Bakom förslaget står fylkesrådet för samfärdsel i Nordland.

För 600 miljoner norska kronor skulle både tunneln samt en ny sträckning av E6:an kunna byggas. Dagens sträckning mellan Saltdal och Junkerdal betraktas av många som ett hinder for kommunikation och näringslivsutveckling på bägge sidor av den svenska och norska riksgränsen.

Vägen över Kjernfjellet är brant, kurvig och så smal att det på vissa sträckor inte är möjligt för två fordon att samtidigt passera. Bara synen av fjällväggen med utsikt flera hundra meter ner mot dalen har fått bilister att vända. Därför är det också många tunga transporter och resande som väljer andra alternativ.

En ny väglösning med ny tunnel skulle gagna hela Nordland och kommunikationerna till Sverige via Arjeplogs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".