1 av 2
Curt Malmborg generaldirektör Försäkringskassan, Lotta Johansson chef vid försäkringskassan i Gällivare och Mats Sjöstrand generaldirektör vid Skatteverket när servicekontoret invigdes i Gällivare. Foto:Maritha Mossberg
2 av 2
Ulrika Brännholm fick nytt arbete vid servicekontoret i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Servicekontor invigt

Gällivare har som andra ort i landet fått ett gemensamt servicekontor för försäkringskassan, skatteverket och arbetsförmedlingen.

Förutom ett bättre samarbete mellan myndigheterna så räddar det gemensamma kontoret jobben hos både försäkringskassan och skatteverket.

Ulrika Brännholm fick behålla jobbet vid försäkringskassan tack vare det nya servicekontoret i Gällivare.

- Yes, jag har jobb och jag blev så glad när det skulle hit ett servicekontor. Jag blev jättelycklig, vad kul! När jag fick jobbet, det var bara pricken över i - et. Det känns jättekul att få vara en del i det och göra det bra för medborgarna, säger en jublande Ulrika Brännholm.

Sammanlagt kommer 82 gemensamma servicekontor att öppnas i hela landet fram till och med 2010. Sedan tidigare finns servicekontor i Göteborg och nu i Gällivare.

Sysselsättningen vid skattekontoret i Gällivare räddas, menar Mats Sjöstrand Skatteverkets generaldirektör på plats vid invigningen.

- Med all sannolikhet hade vi lagt ner verksamheten här. Vi har väldigt lite verksamhet och måste koncentrera den så detta var lösningen så att medborgarna här i Gällivare skulle kunna få service, säger han.

Fördelarna är många med ett gemensamt kontor för arbetsförmedlingen, skattekontoret och försäkringskassan tycker Lotta Johansson chef för servicekontoret i Gällivare.

- Det pratas när det gäller servicekontor att man ska jobba livshändelsebaserat. Så att om man är i en situation i livet, och när man kommer hit till servicekontoret så får man hjälp från båda myndigheterna, utifrån den livssituation där du befinner dig, säger Lotta Johansson.

Generaldirektörer för två statliga verk deltog vid invigningen och försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg är lika positiv till det nya utbyggda samarbetet.

- Det här är en helt ny attityd där vi, skatteverket och i det här fallet också arbetsförmedlingen ser vad vi kan göra tillsammans. Och det är bra för medborgarna, jag tror också det är bra för medarbetarna, menar Curt Malmborg.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".