Tage Johansson ordförande i Hyresgästföreningen i Gällivare. Foto:Maritha Mossberg

Regeringsförslag kan ge höjda hyror

Hyresgästföreningen i Gällivare reagerar på utredningsförslaget om de kommunala bostadsbolagen och dess hyressättning. Utredningen som i fredags överlämnats till regeringen, innebär att de kommunala bostadsbolagen ska sträva efter så hög vinst som möjligt.

Konsekvenserna av regeringens förslag kommer att bli rejäla höjningar av lägenhetshyrorna, enligt hyresgästföreningen i Gällivare.

- Människor som har pengar köper sig sina gräddfiler och vi övriga som inte har råd att välja vårt boende på grund av våra börsar, vi kommer inte att ha en chans i framtiden. Vi blir placerade i ytterregionerna, säger Tage Johansson ordförande i hyresgästföreningen i Gällivare.

Förslaget är en hyreshöjning med fem procent per år. För en lägenhet som i dag kostar 5 500 skulle det innebära 275 kronor i höjning det första året.

Enligt hyresgästföreningen går förslaget ut på att när efterfrågan är stor så ska hyran öka till dess att efterfrågan så att säga har planat ut.

I exempelvis Gällivare är det i dag brist på lägenheter och det betyder hyreshöjningar.

- Om man tänker sig att hyran höjs fem procent varje år så kommer det att röra sig om flera tusen kronor i slutändan i ett perspektiv på tio år. Vi frågar oss här inom hyresgäströrelsen, med tanke på pensionärerna och betalningsförmågan framför allt. Har vi råd att bo kvar, säger han.

Tage Johansson från hyresgästföreningen i Gällivare uppger att han själv betalar 51,7 procent av sin pensionsinkomst i hyreskostnad redan idag.

Han har ingen förståelse för att allmännyttans hyror ska marknadsanpassas.

- Det är ett stort steg emellan betalningsförmåga och att anpassa hyran efter marknaden. Det här kommer utav att de privata fastighetsägarna har gått till EU och grinat och sagt att; vi tjänar så lite pengar på kort sikt vi måste få mer pengar i börsen. Och den här allmännyttan har ett hyrestak som håller ner hyrorna.

Det är det som det handlar om, de vill ha bort hyrestaket, in med marknaden och då kostar det skjortan för oss att bo. De tjänar inte pengar nog, säger Tage Johansson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".