50 miljoner i utökat transportbidrag

Regeringen har i den ekonomiska vårpropositionen föreslagit att ytterligare 50 miljoner kronor ska användas för transportbidrag till företag i de fyra nordligaste länen.

Det här berättade näringsminister Maud Olofsson vid ett möte i Umeå på lördagen.

- Det är glädjande att näringslivet i de fyra nordligaste länen haft en hög tillväxt de senaste åren. Därför är det angeläget för regeringen att skapa gynnsamma förutsättningar som stödjer en fortsatt god utveckling.

Transportbidraget är en enkel, viktig och träffsäker åtgärd för att reducera företagens kostnader och avståndsnackdelar, säger Maud Olofsson i ett pressmeddelande.

Det regionala transportbidraget lämnas huvudsakligen för transporter av vidareförädlade varor över 400 kilometer och kompenserar härigenom för kostnadsnackdelar på grund av långa transportavstånd för företagen. Cirka 700 företag med 32 000 anställda erhöll transportbidrag 2006.

Anslaget kommer för 2008 att uppgå till närmare 500 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".