Ann Kullebjörk, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Luleå. Foto: Inger Marklund, SR

Tonårsaborter ökar i Norrbotten

Tonårsaborterna minskar i landet. Utom i storstäderna och Norrbotten. Det visar Socialstyrelsens färska statistik över 2007. I riket minskade tonårsaborterna med 2,4 procent. Men i Norrbotten ökade de med en procent.

På Ungdomsmottagningen i Luleå reagerar barnmorskan Ann Kullebjörk så här på siffrorna:

– Jag är besviken, men vi har uppmärksammat det och har en grupp som ska se över det förebyggande arbetet, säger hon.

– Vi har ingen bra teori över varför vi brukar ligga högt, strax under de stora städerna i antalet tonårsaborter.

Men vi har noterat att det man brukar kalla frireligiösa områden har färre antal aborter. Vi kanske skulle prata med dem, säger Ann Kullebjörk.

På Ungdomsmottagningen arbetar man förebyggande. Går ut till alla i åttonde klass, och till gymnasiet. Man får komma och hämta kondomer gratis på mottagningen sen ett år tillbaka, och tjejer kan få dagenefterpiller gratis där. Ett gymnasium ska sätta upp en föreställning snart om preventivmedel med mera.

I hela landet utfördes 37 205 aborter totalt förra året. I Norrbotten gjordes sammanlagt 1 038 aborter och av dem gjordes cirka en tredjedel i åldersgruppen 15-19 år.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".