Länsstyrelsen tillstyrker fler skyddsjakter

I takt med att ansökningarna från samebyarna ökar tillstyrker också länsstyrelsen fler skyddsjaktsärenden än tidigare. Renskötarna upplever att problemen med framförallt lo och järv ökar i kalvningsorådena.

– Vi samlar in all fakta vi kan från våran fältpersonal och naturligtvis tar vi även hänsyn till samebyns uppgifter, sedan bedömmer vi hur stort rovdjurstrycket är i det berörda området och därefter gör vi vår bedömning, säger Lena Bondestad handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

När det gäller föryngringar så är det järven som som hade det högsta föryngringstalet på många år, i fjol med 45 föryngringar och för att uppskatta den totala stammen så har forskare räknat fram att man kan multiplicera antal föryngringar med sex så får man fram det ungefärliga antalet individer det finns i länet.

– När det gäller björn så har vi för tillfället dålig koll på hur mycket björn det egentligen finns i länet eftersom det är väldigt svårinventerat men det ska komma en rapport från det skandinaviska björnprojektet i på juni och då kan vi äntligen få en siffra på hur många björnar det finns i länet, säger Lena Bondstad handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Lasse Lundbäck, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista