Länsrätten i Luleå kan försvinna

Antalet länsrätter ska bli dramatiskt färre enligt ett förslag som utredaren Sten Heckscher överlämnar till regeringen på Valborgsmässoafton. 23 länsrätter ska bli 10 och Luleå slås ihop med Umeå och flyttas till Västerbotten. Det här har fått bland andra lagmannen Jan-Åke Kvennberg i Luleå att gå i taket. Han informerades om förslaget förra veckan och menar att det är ogenomtänkt.

– Det är väl möjligt att det i södra Sverige kan vara befogat med en del sammanläggningar. Där är det förhållandevis små avstånd mellan orterna och det är ofta goda kommunikationer. Här uppe i norr ser geografin ut som den gör och länsrätten i Luleå har en domkrets som är den fjärdedel av Sveriges yta. Vi är ofta ute och åker och har förhandlingar i länet och det blir helt enkelt för långt att göra detta från Umeå. Det blir inte effektivt, säger Jan-Åke Kvennberg.

– Vi kan jämföra med tingsrättssidan där tingsrätterna i Gällivare, Haparanda och Lycksele finns kvar för att tillgängligheten för medborgarna ska vara god.

Jan-Åke Kvennberg menar också att länsrätten i Luleå fungerar bra och att det inte heller verksamhetsmässigt finns skäl för nedläggning. Han vill istället behålla båda Umeå och Luleå.

– Man måste kunna göra undantag. Och om jag jämför med tingsrättsorganisationen så utgår jag från att möjligheterna är mycket goda, men samtidigt måste justitieministern fort sätta ner foten och anger färdriktningen annars finns det en risk att det här förslaget kan bli självuppfyllande genom att vi får svårt att driva verksamheten om personalen söker andra anställningar.

Enligt förslaget ska länsrätterna i  Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping, Örebro, Växjö, Uppsala, Sundsvall och Umeå finnas kvar.

Utredningen lämnas över till regeringen på Valborgsmässoafton och ska sedan ut på remiss innan beslut ska fattas.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".