Snus ökar risken att dö i förtid

30 års studier av 10 000 män visar att snus ökar risken att dö i förtid något. Under de åren dog mer än en tredjedel av männen, de flesta av dem var rökare och dödsorsaken var ofta hjärt- eller cancersjukdom. Men även snusarna visade sig löpa en större risk att dö i förtid, omkring tio procent större än de som inte använder tobak alls, det skriver Upsala Nya Tidning.

- Även om rökning utan tvekan är en mycket större hälsofara än snus ger våra resultat inte stöd för uppfattningen att det är praktiskt taget riskfritt att använda svenskt snus, säger medicine doktorn Ann Roosaar vid Odontologiska institutionen vid Karolinska institutet i Solna.

Studien började i mitten av 1970-talet då de flesta invånarna i kommunerna Enköping och Håbo fick sina munhålor undersökta. De svarade också på frågor om sina tobaks- och alkoholvanor.

Till skillnad från tidigare studier visar denna på att mun- och svalgcancer är vanligare bland snusare, säger Roosaar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".