1 av 3
2 av 3
Elisabeth Ennefors.
3 av 3
Emma Thorin, Bodens turistbyrå och Annica Öhman, Swedish Lapland.

Ökande kryssningstrafik till länet

Kryssningstrafiken till Luleå och länet ökar för varje år. I år väntas fem fartyg anlöpa Luleå Hamn och ytterligare ett till Piteå. Lika många är redan inbokade för nästa sommar. Och i ett nytt lokalt nätverk ska den här sortens turism tas tillvara av hela länet.

Annica Öhman från turistorganisationen Swedish Lapland menar att intresset för kryssningar till Norrbotten kommer att öka.

– Nu kommer även yngre människor och familjer, för fartygen är så stora och det finns så mycket att göra ombord. Jag tror abslout att vi får se en ökning och ju duktigare vi blir på att presentera en helhet desto proffsigare framstår vi, säger hon.

Annica Öhman hoppas att fler kommuner ska ansluta sig till samarbetet i Cruise Luleå Network.

– De åker ju även upp till Jokkmokk, till Storforsen, men man kan även tänka sig turer till Icehotel.

Förutom Luleås turistorganisationer och Luleå Hamn ingår nu även Piteå och Bodens turistbyrå i samarbetet som ska utveckla kryssningstrafiken till länet och utbudet för besökarna. Emma Thorin representerar Boden.

– Vi lockar bland annat med Rödbergsfortet och Försvarsmuséet. Man kan bland annat landa med helikopter på Rödbergsfortet och gå en guidad tur.

Den lokala kryssningsgruppen ingår också i ett större samarbete med städer längs Norrlandskusten och i Finland som gemensamt ska marknadsföra städerna på exempelvis rederimässor. Det senaste är att även vinterturism kan bli aktuellt framöver, berättar Elisabeth Ennefors på Visit Luleå.

– Det är en ny idé som vi tagit fram nu i vinter som vi kallar för ”snow on deck”. Det handlar främst om perioden då det är isfritt, det vill säga under december månad, i jultid. Vi vill prova det här och har gjort lite marknadsföring för det. Och det verkar som om det finns intresse för det på lång sikt.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Kryssningsfartyg till Luleå och Piteå 2008

23 juni: Amadea (främst tyska passagerare)

25 juni: Prinsendam (främst amerikanska passagerare)

4 juli: Silver Wind (främst brittiska passagerare)

15 juli (Piteå): Black Watch (främst brittiska passagerare)

19 juli: Andrea (främst amerikanska passagerare)

24 juli: Spirit of Adventure (främst brittiska passagerare)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".