En hel vecka firas Världsbokdagen i Norrbotten. Här bibliotekarierna Helena Carlström, Boden och Marita Mattsson-Barsk, Övertorneå. Foto: Inger Marklund.

Internationellt hela veckan på biblioteken

På onsdag är det FN:s världsbokdag. Men alla kommuners bibliotek i Norrbotten uppmärksammar detta inte bara en dag utan hela denna vecka.

Författarbesök, uppläsningar, gratisböcker, underhållning och sagostunder ska fylla biblioteken.

– Vi har redan dragit igång firandet, säger med en mun chefsbibliotekarien Marita Mattson-Barsk, Övertorneå och Helena Carlström, bibliotekarie från Boden.

Övertorneå ska ha författare på besök från Norge, Finland och Ryssland, och det finns en bokutställning på olika världsspråk. Bokvinster utlovas från tävlingar.

Marita Mattsson-Barsk tror att en sådan här vecka kan locka till ännu mer läslust hos Övertorneåborna. Och då ska man komma ihåg att Övertorneå var den kommun som hade flest utlånade böcker per person år 2006 i Sverige.

Bodens stadsbibliotek ska skänka bort utgallrade böcker. Det gör förresten många andra av Norrbottens bibliotek också. I Boden ska personalen tipsa besökare om sina favoriter. Bibliotekarien Helena Carlström gillar Harry Martinson och Alexander McCall Smith bland andra.

På några ställen bjuds det på boktårta. Kulturens Hus i Luleå har sagostund på sju språk. På Kvinnobiblioteket i Björkskatan i Luleå bjuds det på kaffe i rosenkopp.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".