Asylsökande ska minska rasismen

Praktiserande asylsökande ska vara goda förebilder och minska rasismen på Sjöparksskolan i Gällivare. Sedan i höstas tar skolan emot praktikanter som är asylsökande.

Charlotte Sundkvist är rektor vid Sjöparksskolan och kom med idén för att dämpa ett rasistiskt språkbruk och beteende på skolan.

- Man vräker ur sig saker åt varandra som neger och så vidare, utan att tänka efter vad man egentligen säger. Får man en relation med någon från ett annat land, med en annan hudfärg, någon som inte är ens är klasskompis, så tror jag man tänker efter vad man säger, menar Charlotte Sundkvist.

Samarbete sker med migrationsverket i Gällivare som väljer ut lämpliga och intresserade praktikanter. För närvarande har Sjöparksskolan två asylsökande som praktiserar.

En av dem är Oliver Nyungeko från Burundi som den här dagen hjälper till när klass 6B har gymnastiklektion. Oliver Nyungeko har tränat unga fotbollsspelare i sitt hemland.

- Jag trivs bra här i skolan. Förut jobbade jag med barn och jag trivs bra med barnen i skolan. I mitt land jobbade jag med barn, som fotbollstränare, säger han.

Eleverna verkar inte tycka att det är så mycket att orda om att det kommer praktikanter som är asylsökande. Josefine Andersson går i klass 6 B.

- Det är bra, vi lär oss, säger hon.

- Det är bra för han lär oss, hjälper oss och visar oss hur vi ska göra, säger Hanna Appelqvist också i klass 6 B.

Elin Hetta Kitok gymnastiklärare tycker att praktikanterna fyller en viktig roll som förebilder.

- Jag tycker det är jättebra! Vi har många invandrarelever här och de blir som förebilder för dem också. Det finns rasism i samhället, det är jättemycket rasism och det är ett förebyggande syfte att ha honom här, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".