LTU forskar på djupet

Det har startats ett nytt forskningsprojekt som ska öka kunskapen om den svenska berggrunden. Ett projekt som ska göra det lättare att hitta värdefulla mineraler långt ner i jordskorpan.

Det handlar om att skapa tredimensionella kartor över berggrunden. Sådana finns redan idag, men inte över så stora ytor och djup som forskarna nu planerar att ta fram över Skellefteåfältet. Genom att skicka ner ljudsignaler i berget och fånga upp det som reflekteras tillbaka kan man med känsliga mottagare få information om hur det ser ut långt nere i jordskorpan. Per Weihed pratar till och med om fyrdimensionella kartor, den fjärde dimensionen handlar då om att förstå hur långt tid de olika geologiska processerna har tagit.

Bakom projektet står Luleå tekniska högskola och Uppsala universitet, men även två gruvbolag har hjälpt till att finansiera forskningen som totalt har en budget på 18 miljoner kronor. Per Weihed säger att han gärna skulle undersöka förhållandena ännu längre ner i berggrunden, men det kostar mycket pengar och eftersom gruvbolagen inte ser någon realistisk möjlighet att ta fram värdefulla metaller på såna djup så styr det också hur forskningen skall genomföras. Weihed hoppas ändå på att man sen skall kunna borra djupa borrhål i berggrunden och få fram kunskap om hur det ser ut ännu längre ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista