Läkemedelskopior sparade fem miljarder

Priserna på läkemedelskopior fortsatte att falla under 2007. Sedan systemet med utbyte av likvärdiga läkemedel infördes på landets apotek har prisnivån för kopiorna halverats. Prisnedgången på dessa läkemedel motsvarade bara under 2007 en besparing på fem miljarder kronor.

Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, hanterar över 10 000 prisansökningar varje år. De flesta handlar om prissänkningar på kopior av läkemedel vars patent har gått ut. Det nya systemet för utbyte av läkemedel infördes 2002. Det innebär att Apoteket alltid lämnar ut det billigaste likvärdiga läkemedlet till kunden.

Priskonkurrensen har resulterat i att prisnivån på läkemedelskopior har halverats sedan 2002. Ett exempel är den tidigare storsäljaren Zocord mot höga blodfetter. Sedan patentet gick ut har priset på detta läkemedel sjunkit cirka 95 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".