Antal ärenden ökar hos patientnämnden

Under det första kvartalet har antalet ärenden ökat med hela 22 procent jämfört med i fjol. Antal inkomna ärenden har gått från 104 till 127 och ser man till vilken verksamhet det har inkommit flest ärenden så är det en betydande ökning när det gäller vård och behandlingsfrågor som har ökat med 15 procent.

Det är kvinnliga anmälare som står bakom hela ökningen under det första kvartalet.

Till patientnämnden kan patienter, anhöriga och vårdpersonal vända sig för att få hjälp med att hantera synpunkter på hälso- och sjukvården i landstinget, kommunerna eller i tandvården. Nämnden erbjuder patienter stöd i kontakter med vården samt informerar om rättigheter och möjligheter. Genom att föra fram patienternas synpunkter till vården bidrar nämnden till utveckling av kvaliteten.

Nämnden utser dessutom stödpersoner till patienter som är intagna för tvångsvård inom psykiatrin. Patientnämnden består av politiker som utsetts av de politiska partierna. Fyra gånger per år sammanträder nämnden som också har två tjänstemän som är utredare. Både politiker och utredare har tystnadsplikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".