Elever vill ha samisk historia i skolan

I ett brev till skolministern kräver eleverna i en högstadieklass i Jokkmokk att samernas historia ska vara obligatorisk i undervisningen. Dessutom protesterar klassen mot betyg redan i årskurs sex.

På Östra skolan i Jokkmokk har en högstadieklass gjort sin röst hörd till skolminister Jan Björklund. Eleverna i en klass på Östra skolan i Jokkmokk har skrivit ett brev till skolminister Jan Björklund. I brevet kritiserad bland annat betyg från årskurs sex. Förutom betygen så tar de i brevet även upp samernas historia.

-Samernas historia är viktig för att vi är en svensk historia, vi är ju Sveriges urbefolkning och den svenska befolkningen borde veta mer om den än de gör nu, säger Ella Li Spiik, en av eleverna bakom brevet.

Ella Li och hennes klasskamrater har arbetat med politik i skolan. Det ledde till att klassen bestämde sig för att skriva ett brev till skolministern.

I dagens skola läser elever historia under ämnet Samhällsorientering. Men det finns tankar på att göra historia till eget ämne. Om det blir så, ja då måste samernas historia finnas med som särskilt läsområde, menar Ella Li och hennes klasskamrater.

Thomas Sarri Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".