Fängelse för 21-åring efter fyllekörning

Det blev fängelse i ett år för den 21-årige man från Älvsbyn som orsakade en 15-årig medpassagerares död när han körde bil kraftigt alkoholpåverkad. 21-åringen döms för vållande till annans död och grovt rattfylleri och han varken erkänna eller förneka görningarna.

Det var den 15 september 2007 som den 15-årige pojken av någon anledning satte sig i bilen med en förare som hade 1,91 promille blodet. Färden slutade efter hög hastighet på Nyvägen, i en avåkning där bilen landade på taket och 15-årigen omkom.

Av vilken anledning den då 20-årige föraren hade satt sig bakom ratten framkom inte vid förhandlingen vid Luleå tingsrätt. I domen står det att den dömde inte har något minne av händelsen eller att han tog bilen från festen han hade varit på i en by utanför Älvsbyn. Han hade 24 öl med sig till festen och fyra var kvar.

Varför 15-åringen åkte med 20-åringen trots att de inte umgicks i samma sällskap och trots att de inte varit på samma fest finns det inget svar på, men de två kände varandra sedan tidigare.

I domen står det att det är ingen tvekan om vem som körde bilen eftersom 21-åringen var fastspänd på förarplatsen när räddningstjänsten kom på plats.

Den unge mannen döms till fängelse i ett år. Med anledning av att han vid olyckstillfället inte hade fyllt 21 så bör hänsyn tas till han ålder menar tingsrätten. 

Han ska också betala 25 000 kronor i skadestånd till den avlidnes föräldrar och syster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".