Årets näst bästa skolkockslag i Kiruna

Team Järgartjejerna från Jägarköket i Kiruna hamnade på en delad andraplats när finalen i Skolmatsgastro genomfördes i Stockholm på tisdagen. Förstapriset gick till Team Österåker från Storstockholm. Kirunalaget med: Lisbeth Karlsson, Karin Julén och Sari Pasanen var mycket nära en förstaplacering, men var trots allt mycket nöjda med sina insatser och gladdes åt att skolkockarna äntligen fick stå i strålkastarljuset.

Järgartjejerna förde en hård kamp mot de övriga fyra finallagen, när skolkockarnas vardagssysslor stod i fokus, att tillaga tre lunchrätter; en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt för minst 100 personer för en kostnad av max 10 kronor rätten där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå. Maten skulle därtill smaka gott, presenteras aptitligt samt klara närings- och kostberäkningen.

Järgartjejerna har arbetat tillsammans i fyra år och tränat ungefär i tre månader inför finalen. Varje dag lagar de två till fem rätter till cirka 1600 elever. Med finalplatsen i Skolmatsgastro hoppas laget att den viktiga skolmaten hamnar mer i fokus.

– Finalen här idag har varit otroligt spännande, nervös och rolig. Att vi inte knep förstapriset spelar inte så stor roll, det viktiga för oss har hela tiden varit att få visa att skolkockarnas insatser är viktiga och värda att uppmärksammas. Skolmaten har stor betydelse för våra barns ork och koncentration under skoldagen och just därför bör skolkockarnas status höjas, säger Lisbeth Karlsson, lagledare i Jägartjejerna.

Jägartjejernas finalrätter var:
Laxsoppa med rågbröd och ost
Yambalaya med matkorn
Guldvaskarpanna med vit fiberpasta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista