Luleå tekniska universitet.

Nedgång av förstahandssökande till LTU

Antalet förstahandssökande till Luleå tekniska universitets olika utbildningsprogram går ner med drygt nio procent jämfört med 2007. Totalt hade 2 435 förstahandsansökningar till LTU:s olika utbildningsprogram kommit in när ansökningstiden gick ut vid midnatt den 18 april. Det är 240 personer färre än 2007.

- Eftersom vi har lagt ner utbildningar och dessutom inte tar in några studenter på andra, så kallat noll-intag, är det lite svårt att göra en direkt jämförelse med förra årets. En djupare analys kommer givetvis, men i dagsläget kan vi alltså konstatera en försiktig minskning, säger rektor Pia Sandvik Wiklund.

De riktigt negativa siffrorna finns framför allt inom kemiteknik och nationalekonomi.

Arkitektur, väg- och vattenbyggnad och maskinteknik lockar fortfarande, liksom rymdteknik och teknisk design. Det som gör att det totala antalet sökande till civilingenjörsprogrammen trots allt minskat jämfört med 2007 beror bland annat på kemiteknisk design, ett program som inför höstens studiestart endast lockat två förstahandssökande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista