Nazistisk propaganda i skolorna

Skolorna är en viktig plats för nazistiska och främlingsfientliga organisationer när de ska rekrytera nya medlemmar. I Norrbotten har ungefär var tionde högstadie- eller gymnasieskola hittat nazistisk eller främlingsfientlig propaganda på skolan den senaste tiden. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

60 rektorer för högstadie- och gymnasieskolor i Norrbotten har deltagit i Sveriges radios undersökning.

Det är mer sällsynt att nazistisk och främlingsfientlig propaganda sprids i skolorna här jämfört med Sverige i stort.

Ungefär var tionde skola i länet har under det här eller förra läsåret hittat nazistiska och främlingsfientliga affischer, flygblad och klistermärken.

En av de drabbade skolorna är Bolagsskolan i Kiruna med elever från förskola till högstadium.

– Det händer att det sitter det affischer från nazistiska organisationer på ytterdörren på morgonen. Det förekommer också ibland klotter utanpå skolan eller mindre saker uppklistrade på lyktstolpar här utanför. Men vaktmästarna ser till så att det är borta innan eleverna kommer på morgonen, säger rektor Conny Persson.   

Niklas Huru som pluggar på gymnasiet i Kiruna har fått flygblad från en nazistisk organisation instoppat i sitt elevskåp.

– Det låg ett papper där när jag kom på morgonen. Jag förstod snabbt vad det handlade om och då rev jag sönder det och slängde det. Jag blev inte särskilt förvånad eftersom det är ganska mycket propaganda på stan här, säger han.

I februari i år hade gymnasiebyn i Luleå besök av det nazistiska nätverket Info-14.

– De spred flygblad i lokalerna med uppmaning om att gå in på deras hemsida. Skolpersonalen samlade in flygbladen och blockerade hemsidan så att eleverna inte kan nå den från skolans datorer, berättar Stefan Wikén, rektor för kvarteret Kungsfågeln.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
 magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".