LKAB:s vinstpengar borde användas till flytten av Malmberget och Kiruna. Foto: LKAB.

LKAB:s vinstpengar används fel

2008 kommer att bli det mest fantastiska året i LKAB:s historia. Det sa vd:n Ola Johnsson på LKAB:s årsstämma i Luleå på tisdagen. Vinsten för 2007 blev 6,5 miljard kronor och vinstutdelningen till ägaren staten kommer att bli 2 miljarder. Men en del av pengarna borde istället ha gått till flytten av Kiruna och Malmberget tycker Kirunas kommunalråd Keneth Stålnacke (s).

Vinsten för 2007 blev ungefär sex och en halv miljard kronor, lite sämre än 2006.

Förra året höjde LKAB vinstutdelningen till ägaren staten med en halv miljard till två miljarder. Och på bolagsstämman på tisdagen beslutades att staten får lika mycket av vinsten i år också. Kirunas kommunalråd Kenneth Stålnacke (s) anser att en del av vinsten istället borde ha lagts undan till flytten av Kiruna och Malmberget.

Men LKAB:s ordförande Björn sprängare säger att det är helt enligt principerna att staten ska få ut 40 procent av vinsten.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".