Strejken kommer att påverka vården i länet.

Strejk slår mot vården i länet

Den varslade strejken bland sjuksköterskor får stora återverkningar på sjukvården i Norrbotten, uppger landstinget. Strejken påverkar direkt verksamheten vid samtliga fem sjukhus i länet. Indirekt drabbas även verksamheten vid länets vårdcentraler, i och med att kapaciteten kraftigt minskar inom laboratorier och röntgen.

De varslade stridsåtgärderna träder i kraft mitt på dagen måndagen 5 maj. Strejken innebär att en stor del av sjukhusens planerade verksamhet kommer att ställas in. Det gäller bland annat inom kirurgin, ortopedin, kvinnosjukvården, öron-näsa-hals och inom division medicins verksamhetsområde. De patienter som berörs kommer att få information om detta.

Vårdcentraler, jourcentraler kommer att vara öppna som vanligt. Landstingets ambition är också att hålla akutmottagningarna vid länets alla sjukhus öppna. De som blir sjuka ska, liksom tidigare, i första hand vända sig till sin vårdcentral och på kvällar och helger till jourcentralen. Strejken kan komma att innebära att väntetiderna på akuten kan bli längre än vanligt.

– Våra åtgärder med anledning av varslet inriktar sig på att i första hand säkra vården av akut sjuka patienter. Vi har byggt upp en organisation för att hantera situationen och för att upprätthålla patientsäkerheten. Vi kommer också att ha fortlöpande kontakter med Vårdförbundet för att lösa de frågor som uppkommer lokalt, enligt de riktlinjer som finns i samband med konflikt, säger landstingsdirektör Elisabeth Holmgren i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".