Prismasatelliten

Nytt uppdrag för Esrange

Rymdbolaget har skrivit kontrakt med det ryska rymdföretaget Kosmotras om uppsändning av Prisma-satelliterna. De skall sändas upp på en bärraket i juni 2009, antingen från Baikonur i Kazakstan eller från Yasni i södra Ryssland. Med ombord förväntas också finnas en fransk klimatforskningssatellit, Picard. När satelliterna väl är i bana kommer de att styras från Esrange.

Det svenskledda projektet Prisma skall demonstrera ny teknik som kommer att få användning i framtida forskningsprojekt. Tekniken gör det möjligt att låta satelliter samverka för att tillsammans utgöra enorma teleskop eller antenner som når långt ut i universum.

Tekniken i Prisma utvecklas i första hand i Sverige, med bidrag från Tyskland, Danmark och Frankrike. Svenska Rymdbolaget är huvudleverantör för satelliterna och står för projektledning, satellitdesign och merparten av utvecklingsarbete, montering och tester. När satelliterna väl är i bana kommer de att styras från Rymdbolagets bas Esrange Space Center.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista