Karl Petersen (s).

Starka reaktioner mot försvarsnedläggning

Militären försvinner i Luleå, Arvidsjaur, Karlsborg, Eksjö och Uppsala enligt ett förslag från försvarsledningen. Mobilisering har redan inletts lokalt för att rädda det lokala regementet. Förbandscheferna träffade på onsdagen ÖB Håkan Syrén och generaldirektör Marie Hafström för att diskutera de nya sparkraven på försvaret. Vid mötet presenterades en bantad organisation, där förband, skolor och staber läggs ner.

Reaktionerna i Norrbotten är starka. Om flygflottiljen F 21 läggs ner försvinner uppemot tusen arbetstillfällen. Redan under den förra nedläggningsvågen, då en tredjedel av förbanden försvann, fanns F 21 med i diskussionerna. Fyra kommunalråd och landshövdingen gick samman och lyckades rädda militären kvar i Luleå, Arvidsjaur och Boden. Gruppen har fortsatt att träffas.

– Det skulle vara en signal till Norge och Finland om att de ensamma får stå för försvaret av regionen, som är det mest säkerhetskomplicerade området i Europa, anser Luleås kommunalråd Karl Petersen (s).

Landshövding Per-Ola Eriksson håller med. En nedläggning är strategiskt ohållbar, slår han fast. Det skulle väcka mycket starka reaktioner, även internationellt.

Än så länge är det bara ett arbetsunderlag som Försvarshögkvarteret tagit fram.

– Ett enda är säkert, det kommer att förändras, sade försvarets generaldirektör Marie Hafström vid en pressträff på onsdagen.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Försvarets förslag till nedläggningar

  • Luleå - en stridsflygsdivision och en basbataljon flyttas till F7 i Såtenäs).
  • Arvidsjaur - jägarförband samordnas i Kvarn i Östergötland.
  • Karlsborg - specialförband flyttas till F7 och underrättelsebataljon till Kvarn.
  • Uppsala - verksamheter flyttas till Enköping, Såtenäs och Kungsängen.
  • Eksjö - ingenjörsbataljon flyttas till Boden och minröjning till Revingehed.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista