Fritt fram för högerextremister

Tre av fyra skolor i Norrbotten vill inte släppa in de främlingsfientliga partierna Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna för att informera om sin politik på skolan. Men det är fel, slår justitiekanslern fast i ett beslut. Skolorna måste behandla alla partier lika.

Rektor Conny Persson förklarar varför Sverigedemokaterna inte skulle få komma och informera på Bolagsskolan i Kiruna.

- Om man som organisation inte ställer upp på skolans värdegrund har man inte i skolan att göra för att sprida sina åsikter.

Men justitiekanslern Göran Lambertz slår fast att skolan inte får stoppa ett parti från att dela ut flygblad och informera vid ett så kallat bokbord på skolan, bara för att åsikterna inte stämmer överens med skolans värdegrund.

- Yttrandefriheten är väldigt stark i vårt land och man får inte hindra spridning av yttrande på grund av deras innehåll. Även om skolan inte är en allmän plats är den skyldig att behandla politiska partier lika, säger JK Göran Lambertz.

Conny Persson på Bolagsskolan, som har elever från förskolan till nian, kan tänka sig att främlingsfientliga partier ändå kan få komma till skolan - om de deltar i en debatt.

- Man ska ha någon som kan bemöta de här åsikterna. De ska inte få sitta obesvarade vid ett bokbord och bara sprida sin ensidiga propaganda. Det kan vara svårt för ungdomar att läsa mellan raderna.

I en undersökning som Sveriges radio har gjort svarar 25 procent av högstadie- och gymnasierektorerna i länet att de skulle tillåta Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna att informera om sina åsikter på skolan. Stefan Wikén, rektor för en del av gymnasiebyn i Luleå, tillhör de som skulle säga okej.

- Om vi tillåter andra politiska partier att finnas här i samband med en valrörelse så kommer även Sverigedemokraterna att tillåtas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".