Mögel stänger socialtjänsten

Under många år har personalen på socialtjänsten i Kiruna känt av problem med mögel på sin arbetsplats. Men först nu har fastighetsbolaget Kirunabostäder kunnat konstatera mögel i lokalerna. Socialförvaltningen stängde med omedelbar verkan av kontoret när beskedet kom.

Det var socialchefen Stefan Hämäläinen som tog beslutet när han fick veta om provsvaren som visade på mögel i väggarna. I torsdags bommades dörren igen för besökare, och på tisdag går flyttlasset till nya lokaler för de 21 personer som jobbar på socialtjänstens kontor i Gallerian på stan.

- Vi ska inte vistas i de lokalerna mer än nödvändligt. Nu packar vi och flyttar ut.

De anställda har under många år misstänkt att det finns mögel i lokalerna och flera av dem har läkarutlåtanden på att de har symptom som man får av mögel. De som har haft mest besvär har sen tidigare fått flytta till andra lokaler.

- Nu kan vi konstatera, vilket man inte kunnat göra tidigare, att det finns mögel där. Då vill jag agera snabbt och få ut all personal därifrån, säger Stefan Hämäläinen.

- Alla anställda kommer att erbjudas läkarundersökning så att vi kan följa upp varje inivid.

På vånigen under socialtjänsten i Gallerian finns flera butiker och på tisdag kommer de att få information om vad som hittats på övervåningen.

Fastighetsägaren kommunala Kirunabostäder har gjort olika undersökningar av socialtjänstens lokaler tidigare.

Men det är först nu bolaget via provborrningar i väggarna hittat mögel.

- Jag kände till att de anställda på socialtjänsten haft symptom och därför sa jag till mina tekniker att göra utökade och grundliga undersökningar. Varför man inte har upptäckt detta tidigare känner jag inte till, säger Tomas Eriksson som är ny på chefsposten på Kirunabostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".