Tjugotvå tullare får behålla jobbet

Tullen i Norrbotten blir kvar och tjugotvå arbetstillfällen räddas. Det beskedet lämnade generaldirektören Karin Starrin till facket på tisdag eftermiddag. Neddragningarna under 2007, vilket gjorde att resultatet blev bättre än budget, gör att tullen inte behöver säga upp någon.

– Det var väldigt glädjande att få det beskedet, fast det var lite väntat efter att regeringen skjutit till 50 miljoner kronor, säger Nils Oja, chef för tullens brottsbekämpning i Haparanda.

I Haparanda är det arton tjänster som räddats och i Karesuando tre.

Utredningen som Tullverket la fram i slutet av januari kom fram till att 300 anställda inom tullen skulle bort och tullens verksamhet norr om Gävle skulle försvinna. Utredningen vållade stor debatt och blev en politisk fråga.

I mitten av mars meddelade finansminister Anders Borg att regeringen skulle skjuta till mer pengar till tullen och i tilläggsbudgeten till vårpropositionen i mitten av april kom beskedet att regeringen skljuter till 50 miljoner kronor. De pengarna och att det var många som antog pensionserbjudandet gör nu att det inte blir några neddragningar. Men en del omflyttningar mellan tjänster kommer det att bli i Haparanda.

– Vi jobbar inom två avdelningar, effektiv handel och brottsbekämpningar och de fyra som jobbar på avdelningen effektiv handel har erbjudits jobb i Sundsvall eller Stockholm men det är nog intressant för de att flytta. Men de kommer att erbjudas arbetet inom brottsbekämpningar, säger Nils Oja chef för tullens brottsbekämpning i Haparanda.

Elenor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".