LKAB:s miljöchef Tina Hedlund.

LKAB ändrar sig inte

LKAB kommer inte att förändra sitt miljöarbete i Malmberget. Det säger miljöchef Tina Hedlund efter att 46 villaägare lämnat in en stämningansökan mot företaget gällande miljöskada. Och LKAB vill inte betala ersättning till de villaägare som nu stämt gruvbolaget, enligt Tina Hedlund.

I måndags lämnade 46 villaägare in en stämningsansökan till miljödomstolen.

De stämmer gruvbolaget för miljöskada som orsakas av damm, jordskalv och nattliga sprängningar. Det villaägarna vill ha är skadestånd för värdeminskning på hus och besvär från gruvdriften.

- Det är jättetråkigt att villaägarna upplever situationen på det här sättet och att de känner att det här är enda utvägen. Vi har fört diskussioner med villaägarna tidigare. Men vi vill inte köpa oss fria från problemen. Vi vill lösa miljöproblemen istället, säger Tina Hedlund.

LKABs företagsledning vill idag inte uttala sig om situationen i Malmberget. Varken vd Ola johnsson eller Anders Furbeck, som är direktör för yttre miljö, ställer upp på intervju.

Men miljöchefen Tina Hedlund säger att stämningansökan kommer inte att förändra miljöarbetet i malmberget.

- Vi kommer att jobba på precis samma sätt som tidigare. Vi gör vad vi kan för att minska damm, skalv och vibrationer.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".