Kräver skadestånd för övergrepp

En elevassistent på Strömbackaskolan i Piteå tappade behärskningen och slet ner en pojke så att han slog huvudet i golvet. Nu kräver barn- och elevombudet 25 000 kronor i skadestånd till pojken.

Pojkens familj skrev en anmälan till barn- och elevombudet (BEO). Enligt BEO:s utredning har elevassistenten tagit på sig skulden för övergreppet, men har inte kunnat förklara varför han agerade som han gjorde. Skolans ledning har anmält övergreppet till Arbetsmiljöverket och givit pojken samtalsstöd hos kurator. Även elevassistenten har erbjudits samtalsstöd och en rad möten med de inblandade har hållits.

Enligt barn- och elevskyddslagen är det förbjudet för vuxna i skolan att utsätta barn och elever för kränkande behandling. När det ändå sker kan den drabbade eleven, med BEO:s stöd, kräva kompensation. I det nu aktuella fallet hävdar BEO att kränkningen är uppenbar: elevassistenten tog tag om pojken, slet ned honom så att pojken slog huvudet och höll fast honom hårt.

En elevassistent ska fungera som stöd för en enskild elev eller för en klass med särskilda behov.

- Det är ju viktigt att huvudmannen anställer personal i skolan som har utbildning och kan klara av svåra situationer, säger BEO Lars Arrhenius.

Arrhenius konstaterar att skolledningen tog övergreppet på allvar och satte in en rad åtgärder. Rektor gjorde dock fel som inte informerade elevens föräldrar direkt, utan väntade två dagar.

- Jag har riktat viss kritik mot att föräldrarna inte informerades direkt. I övrigt har skolan tagit situationen på ett bra sätt. Men det finns ett absolut förbud för vuxna att utsätta elever för övergrepp. Sker det har eleven rätt till kompensation, säger Lars Arrhenius.

Ruth Rahkola, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Piteå kommun, beklagar incidenten.

- Det är självklart helt oacceptabelt det elevassistenten gjort. Rektorn har också sagt att det var en miss att inte kontakta föräldrarna på en gång, säger hon.

Däremot kan hon ännu inte säga om kommunen tänker betala de 25 000 kronorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".