Tommy Nyström (s).

Oviss framtid för Malmberget

Framtiden för Malmbergets stadscentrum kan få vara oviss i flera år. Beskedet från undersökningsborrningarna, efter malm som LKAB gör, kan komma att dröja ytterligare tre år.

Det är en försening som bekymrar det socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Nyström i Gällivare.

- Om det nu är så att det blir tre år, då blir det ju en fördröjning av hela processen, säger han.

Det som bekymrar Tommy Nyström mest är LKAB:s syn på att varje malmkropp, av de tio som just nu bryts, var och en ska bära sina egna kostnader. Lämnas malmkroppen under centrala Malmberget kommer stan att stå kvar omgiven av gruvdrift.

Därför skulle det bästa vara att malmkroppen, Printz Sköld, under Malmbergets centrum verkligen är brytvärd, tycker Tommy Nyström.

- Det är det som är grundtanken. Min privata förhoppning är att det är malm under varenda kåk, säger han.

Ovanpå Printz Sköldmalmen finns ishall, sporthall, badhus, skolor och äldreboende som kan behöva flyttas.

Men ovissheten gör att politikerna som kanske ska planera en helt ny stadskärna sitter med bakbundna händer utan besked hur gruvdriften ska fortsätta.

- Malmbergets politiker och befolkning anser att det är en total inlösning av Malmberget som är en helhetslösning. För vi kan inte planera för någonting. Och det går så sakta, sedan kanske det kommer som en bomb att, nu har vi bestämt oss, menar Tommy Nyström.

Enligt LKAB:s VD Ola Jonsson dröjer ett svar på om malmen under centrala Malmberget är ekonomiskt lönsam att bryta.

- Om Malmberget ska avvecklas måste det avgöras om det finns malm under Malmberget, om det finns en mineralisering som kan bli malm, och det vet vi inte. Det tar ett par till tre år innan vi har borrat upp och tittat på det, så det är osäkert ännu, säger han.

Är det rimligt att de som bor där ska få leva i osäkerhet så länge?

- Ja, vad ska vi göra? Vi kan inte köpa något som inte är lönsamt, vi får avvakta, så är livet, säger Ola Jonsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".