Sture Bryggman, skolchef i Luleå. Foto: Jon Hedström.

Intresset för friskolor dalar i länet

Intresset att starta fristående skolor har minskat i Norrbottens län. Förra året ansökte 20 utbildningsföretag att få starta friskola i Norrbotten. I år har det minskat till 14 ansökningar totalt , på alla skolnivåer, för skolstart hösten 2009.

Norrbotten har minst antal gymnasieelever som går i friskola. Bara knappt 4 procent av alla gymnasister i länet går i friskola. Det kan jämföras med Stockholms län som har drygt 30 procent av alla sina gymnasister i fristående skolor. Tittar man på kommuner i Sverige så har Vaxholm flest elever i gymnasiefriskolor. Nämligen 54 procent och därefter Täby med nära 52 pocent av sina gymnasister i friskolor.

I storstäderna är det fortsatt rekordintresse att starta friskolor på alla nivåer. Men i Norrbotten är intresset svalt. Förra året sökte 10 företag att starta privata gymnasier i Norrbotten. I år , nu när Skolverket har fått in ansökningarna, är det bara 6.

Skolchefen Sture Bryggman i Luleå har sin teori om varför.

- Jag tror att det finns ett klart samband i Norrbotten med att de kommunala gymnasieskolorna håller mycket god kvalitet i länet. Jag pratar specifikt om Luleå där jag jobbar. Jag menar att vi har bra kvalitet på våra gymnasieprogram och vi har i stort sett alla program i Luleå gymnasieby, säger han.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".