Sunderby sjukhus i Luleå.

Sjuksköterskor tror på långvarig konflikt

Klockan tolv på måndagen utvidgades vårdkonflikten till att gälla även Norrbotten och de fem sjukhus som finns här och även ett par kommunala korttidsboenden i Luleå, Boden och Piteå. Det är 280 av Vårdförbundets medlemmar i länet (sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensköterskor) som lagt ner arbetet. Och det tycks vara få av de strejkande som tror att konflikten blir kortvarig.

Anne Lindahl jobbar som sjuksköterska sedan 15 år och har 23 000 kronor i lön. Hon tror att konflikten kan bli lång.

- Ja, av erfarenhet tror jag det tar ett tag.

Varken Anne Lindahl från akutvårdsavdelningen och Lena Nordlund här sist på operationsavdelningen på Sunderby sjukhus tror att det kommer att gå lätt att få arbetsgivaren med på sina lönekrav. Sist det begav sig då var årskiftet 1994/95. Det var 13 år sedan sist som sjuksköterskorna i Sverige var ute i en då sju veckor lång konflikt.

Idag är det i stora drag den planerade verksamheten vid de fem sjukhusen som går på halvfart eller ligger nere, bland annat utförs i stort sett bara akuta operationer, och ett par kortidsboenden i tre kommuner; Piteå, Boden och Luleå, är också helt stängda efter att sköterskorna där tagits ut i strejk.

Undersköterskan Kerstin Andersson tycker dock att det är bra att Vårdförbundets medlemmar strejkar.

– Jag tycker att det är riktigt att de strejkar.

I korridoren på den fullbelagda akutvårdsavdelningen 33 på Sunderby sjukhus är det full rulle under några timmar före tolvslaget. Samtliga 20 patienter som flyttas över till andra, öppna avdelningar skjutsas ut i rullstol eller sjukhussäng genom avdelningsdörrarna. Tillbaka kommer bara sängkläderna och de tomma sängarna.

Det är 14 patienter som den här förmiddagen skjutsas till just kirurgavdelningen. De andra sex patienterna skjutsas till medicin- och ortopedavdelningarna. Vilket gör att det blir riktigt fullt där i sin tur.

– Vi hade fler patienter inneliggande än vad som kom, så det är trångt nu. Vi skriver ut alla vi kan, alla som är friska nog att gå hem, säger Gun Andersson.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista