Man med brinnande intresse

Många pojkars dröm har varit att bli brandman. Håkan Gustafsson har vuxit upp vid brandstationen i Malmberget där hans pappa arbetade. Nu samlar han på allt som har med brandbilar och andra utryckningsfordon att göra. Han har ett brinnande intresse skulle man kunna säga.

– Ja, jag samlar ju inte på fordon inte, men bilder, dokumentation och utrustning och så vidare, säger han. Håkan Gustafssons samlarintresse har tagit honom från brandstation till brandstation runt om i Sverige. Han har en hemsida på Internet med dokumentation över alla utryckningsfordon i länet.

Tusen och åter tusentals bilder fyller hans fotoalbum.

– Det är svårt att uppskatta, men kanske 10 000, 20 000 eller 30 000 bilder på olika fordon. Räknar jag in det jag fått från kompisar runt om i landet är det nog betydligt mycket mer, säger han.

Vad är det som fascinerar med brandbilar?

– Det har väl alltid varit pojkars dröm att bli brandman. Sen är det tekniken, det är ett speciellt fordon särskilt brandbilar och tekniken har utvecklats. Det är inte den funktionaliteten som det var när jag jobbade, förklarar Håkan Gustafsson.

Vad säger familjen när du vill besöka ytterligare en brandstation?

– Ja, nog har det väl ”knorrats” under årens lopp. Numera när barnen inte bor hemma längre så är det väl lite enklare, man kan åka var och en på sitt håll. En del samlar på frimärken och en del tycker om brandbilar. Det kanske är enklare att samla på frimärken, jag vet inte, säger han med ett skratt.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se