Waplan: "Vi ska bygga tre gruvor"

Det kommer att bli gruvdrift i Tornedalen. Det finns idag inget som talar mot att en gruvdrift kommer att startas de närmaste åren. Det säger Karl-Axel Waplan, tillträdande chef för gruvföretaget Northland Resources Europasatsning.

– Vi ska bygga tre aktiva gruvor under de närmaste åren och det är ju en rätt stor uppgift för det har inte byggts järnmalmsgruvor på rätt många år i Sverige. Vi har en stor uppgift framför oss som är viktig för Sverige och ännu viktigare för norra Sverige liksom för Europa när det järnmalmsförsörjning, säger Karl-Axel Waplan.

Hur säkert är det att det blir tre gruvor i Tornedalen?

– Vi känner stor tillförsikt att det här ska gå att genomföra. Vi är inne i slutskedet i de studier som pågår som vi räknar med ska vara färdiga i mitten av sommaren. Allt vi sett hittills stärker oss i att vi kan bygga tre gruvor här med de fyndigheter som finns. Det är möjligt med de långsiktiga priser vi ser på järnmalm och den nya teknik som finns att göra en effektiv brytning.

Vad är din första uppgift på jobbet?

– Jag tillträder på 100 procent först efter sommaren men nu jobbar vi aktivt med att sätta upp ett team som ska bygga den här verksamheten både på den operativa sidan och den administrativa sidan så vi har folk som kan driva gruvorna när verksamheten kommer igång, säger Karl-Axel Waplan som ska ha sin bas i Luleå.

Bertil Isaksson, SR Sisuradio
bertil.isaksson@sr.se