Rivet får på friluftsmuséet Hägnan, troligen av björn.

Rovdjursrivet får på Hägnan

Ett får på friluftsmuséet Hägnan i Gammelstad har hittats rivet, troligen av en björn eller lo, på tisdagsmorgonen. Länsstyrelsen har skickat det döda fåret till SVA - statens veterinärmedicinska anstalt för att undersöka vilka djur som har attackerat fåret.

Polisen som varit på plats tror att det kan röra sig om en björn som dödat det fullvuxna fåret.

– Det var när vi skulle mata fåren vid halv nio i morse som vi upptäckte att en saknades. Och vid närmare efterspaning så låg den där på rygg och hade uppenbarligen blivit anfallen av någon form av rovdjur, och björn ligger ju nära till hands, säger Lars Lövgen som jobbar på Hägnan.

– De andra fåren reagerade med nervositet när vi kom och matade dem. Det var första tecknet som gjorde mig fundersam, för de brukar ju vara rätt fokuserad på själva maten. Vi började ana ugglor i mossen, vilket visade sig vara ett får i mossen, på rygg. En inte alltför angenäm upplevelse på morgonen. Men naturen har sin gång, säger Lars Lövgren.

De andra fåren i hagen klarade sig oskadda och har nu tillfälligt fått flytta inomhus i ett stall.

Enligt länsstyrelsens naturbevakare kan det röra sig om ett lodjur eller björn som rivit fåret. Det döda fåret är nu skickat till SVA - statens veterinärmedicinska anstalt för att undersöka vilka djur som har attackerat fåret.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista