Minoriteter diskrimineras i vården

De nationella minoriterterna, samer och tornedalingar, diskrimineras av den svenska sjukvården. Trots att det är ett känt faktum att många fysiska och psykiska sjukdomar är mer utbredd i de här grupperna så görs inga speciella vård- eller forskningsinsatser. Det menar hjärtläkatren Leif Bergdahl som tidigare jobbade på Karolinska institutet i Stockholm, men nu verksam i Tornedalen.

– Vi har ju en enormt hög frekvens av hjärt- och kärlsjudomar. Sedan har vi mycket psykiatriska problem. Exempelvis alkoholmissbruk, det är genetiskt betingat att man blir mycket lättare alkoholist om man kommer från den finsktalande gruppen eller den samiska gruppen speciellt. Vi tål inte sprit på samma sätt. Samerna har ju inte umgåtts med alkohol i så värst många generationer i motsats till svenskarna i övrigt, säger Leif Bergdahl.

Hur ser du på den sjukvård som erbjuds tornedalingar och samer?

– Jag tycker det är oerhört diskriminerande på alla sätt och vis. Jag vet inte någon som ägnat sig åt samernas sjukvård. Det finns ingen som tittar på deras speciella arv, hur är det med deras laboratorievärden? Jag kan tänka mig att det kan vara stora skillnader i olika prover hos den samiska befolkningen.

Bertil Isaksson, SR Sisuradio
bertil.isaksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista