Gråberg renar koldioxidutsläpp

Gruvföretaget LKAB planerar att pumpa in sina koldioxidutsläpp i gråbergshögar. Med den här helt nya metoden kan koldioxidutsläppen minskas med upp till 95 procent. Det berättar Anders Lundkvist som jobbar med energi- och klimatfrågor på LKAB.

Från pelletsverkens skorstenar bolmar koldioxid upp i luften i vita rökmoln. Totalt på ett år släpper LKABs pelletsverk tillsammans ut 500 000 ton koldioxid, som är med och bidrar till växthuseffekten.

Och det kan låta som trolleri att man kan få bort upp till 95 procent av de här utsläppen genom att istället leda ner dem i en hög med gråberg - alltså den sten som har sorterats bort från järnmalmen.

- Vi har gjort en hel del försök i laboratorium. Vi kan se att vi kan binda allt från 25 till 95 procent av koldioxiden. Det beror på hur bra reaktionen går i de praktiska försök som vi ska göra i framtiden, säger Anders Lundkvist

På LKAB:s industriområde i Kiruna ser det ut som en öken av gråberg och gråberget är värdelöst där det ligger idag. Men nu kan det alltså komma till nytta.

Formeln lyder: Koldioxidutsläppet leds till gråbergsupplaget och blandas med vatten. Då bildas kolsyra som ger sig på gråbergsmineralet och löser upp det. Och vips så förvandlas alltihop till kalksten där koldioxiden är låst.

- På så sätt hindrar vi utsläppen från att komma ut i atmosfären och påverka klimatet.

Nästa steg är att testa hur den här metoden funkar i verkligheten vid pelletsverket. Och Anders Lundkvist tycker att det är angeläget att komma igång snabbt med testerna, eftersom det är dyrt att släppa ut koldioxid.

- Det finns mycket pengar att tjäna på att binda koldioxid. Idag kostar det 28 euro att släppa ut ett ton koldioxid. Och vi bedömer att det kommer att bli ännu mer kostsamt i framtiden.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se