Regeringen vill stoppa ryska virkestullar

Sverige ger inte upp försöken att stoppa Rysslands virkestullar från den 1 januari nästa år. Regeringen ser tullarna som ett stort hot mot skogsnäringen.

På onsdagen diskuterade handelsminister Ewa Björling frågan med representanter för branschorganisationen Skogsindustrierna och bolagen SCA, Stora Enso och Smurfit Kappa.

Enligt statsrådet skulle 6 000 anställda varslas som effekt av höjningarna, och norra Sverige skulle drabbas värst.

Höjningarna sker i en trestegsraket. Ryssland genomförde den 1 april den andra höjningen av exportskatten på rundvirke. Den sista och högsta höjningen väntas stänga det ryska virkesförrådet helt.

I första hand har regeringen som mål att frysa den sista höjningen, i andra hand att tullarna monteras ned helt.

Utgångspunkten är att de ryska exporttullarna på virke strider mot EU:s överenskommelse med Ryssland om villkoren för landets inträde i världshandelsorganisationen WTO. Men EU-kommissionen har hittills inte lyckats få Ryssland på nya tankar. I Finland har experter räknat ut att 16 000 arbetstillfällen kan försvinna om tullarna höjs fullt ut.

Mycket av det importerade rundvirket används för tillverkning av pappersmassa. Därför slår höjningarna mest mot importberoende massaindustrier. Nedläggningen av Stora Ensos massafabrik i Norrsundet framhålls som ett exempel.

För skogsägarna blir det å andra sidan bli ett uppsving eftersom de får bättre betalt och nya exportmöjligheter för sitt virke.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista