Lars Törnman (kip).

Kirunapartiet och (s) kan slås ihop

Uppdaterad 17:15
Kirunapartiet kan vara på väg att gå i graven. Socialdemokraterna i Kiruna vill inleda diskussioner om en sammanslagning med Kirunapartiet. Det skulle innebära att den politiska kartan i Kiruna ritas om.

På socialdemokraternas medlemsmöte i veckan beslutades att partiet ska jobba med frågan om en sammanslagning eller politisk samverkan med Kirunapartiet.

En sammanslagning skulle innebära att socialdemokraterna får egen majoritet i kommunpolitiken. Idag styr socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga partierna och det är många socialdemokrater kritiska mot.

Kirunapartiets frontfigur Lars Törnman säger att en sammanslagning är möjlig.

- Vi är öppna för en dialog om vi får en inbjudan. Den största vinsten skulle vara att man slipper ha två socialdemokratiska partier som slåss sinsemellan. Istället skulle det bli en enad och stark socialdemokratisk front som med all säkerhet skulle ha egen majoritet långt framåt i tiden. Det är extra viktigt med tanke på den stora frågan som står för dörren - stadsomvandlingen, säger Törnman.

Kirunapartiet bildades 1994 som en reaktion på korruption inom socialdemokraterna. Hela tiden har visionen funnits om att någon gång återgå till det socialdemokratiska partiet.

Behövs inte Kirunapartiet som blåslampa längre?

- Det är klart att det behövs en blåslampa i röven på socialdemokraterna. Det är därför det finns två socialdemokratiska partier idag. Men är man beredd att hitta lösningar som överensstämmer med Kirunapartiets vilja, då är vi i en helt annan situation, säger Lars Törnman.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
E-post: magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista