Förhandlingarna avslutades i Haparanda tingsrätt.

Åklagaren yrkade på livstidsstraff

Uppdaterad 17:35
På fredagseftermiddagen avslutades förhandlingen mot en 23-årig man från Luleå som stått åtalad för mord på en 26-man i Morjärv. Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för mord till fängelse i tio år eller livstid.

Händelsen i Morjärv den 27 februari där en 26-årig lulebo avled av de skador han fått på hjärta och lungor efter ett knivstick, avhandlades under två dagar.

Det som framkom i förhandlingen var att de två männen under en längre tid hade varit i konflikt med varandra. Anledningen var att den nu avlidnes flickvän efter det att de hade gjort slut blev i hop med den nu mordåtalade. De två har varit ett par under två års tid och under hela tiden har det enligt flickvännen förekommit hot från den före detta pojkvännen mot den nya.

Efter en mängd telefonsamtal och sms ska de två männen ha beslutat sig för att träffas och göra upp i Morjärv.

Till sin bevisning hade åklagren omfattande utdrag på samtalslistor och sms-trafik som förekommit mellan de två männen och mellan männen och den unga kvinnan. Men också de tre personer som fanns med i bilen tillsammans med 26-åringen när de åkte till Morjärv.

Åklagare Agneta Karlsson menade att det är klarlagt vad uppsåtet var, att det var mord eller i vart fall dråp. Försvaret å sin sida menade att det var nödvärn eftersom de ansåg att det var 26-åringen som först hade börjat misshandel och att när 23-åringen försökte värja sig stack kniven i den andre.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista