Lars-Anders Baer.

Sameutredningar dröjer

Regeringen håller inte tidsplanen i jobbet med att se över sameutredningarna. Tanken var att till hösten lägga fram en proposition, ett förslag gällande bland annat ILO konventionen och jakt och fiskerättigheterna. Men det har skjutits upp och uppges bli klart tidigast till våren nästa år. 

Regeringen har en arbetsgrupp som ser över alla sameutredningar, bland annat om öppna samebyar, jakt och fiskerättigheter och ILO konventionen om urfolks rättigheter, som Sverige inte ratificerat ännu. Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer menar att oenighet inom gruppen gör att det drar ut på tiden. Men gruppens ordförande, Magnus Kindbom har en annan förklaring.

- Flera av förslagen som finns från utredningarna är gamla, det är ett par år sen utredningarna presenterades och vi märker att verkligheten inte riktigt stämmer med dom förslagen, de behöver förändras en del och det tar tid, säger han.  
Arbetsgruppen består av tjänstemän och politiker från regeringspartierna men ingen vill säga nånting om hur diskussionerna går internt. Tanken är att utifrån alla utredningar enas om en proposition som riksdagen sedan får ta ställning till. Men gruppen har redan skjutit fram sin tidsplan ett par gånger och Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer är skeptisk

- Det man kan förvänta sig är en ganska urvattnad proposition, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista