Lagliga droger försvårar för polisen

Det kommer ständigt ny narkotika som sprider sig, men trots larm om dödliga droger som Fenazepam och DXM så är inte alla preparat olagliga. Ett problem för polisen är att det tar tid innan nya droger blir narkotikaklassade och hamnar på den sida av lagen som polisen kan ingripa mot

Droger som ännu inte är narkotikaklassade är förstås inte mindre farliga än andra, de har bara ännu inte blivit tillräkligt kända och kartlagda för att ha hunnit bli klassade som narkotika. Att få tag på drogerna är inte heller svårt enligt Per-Olov Andersson, på polisens narkotikarotel i Norrbotten. Polisen står utan lagen på sin sida när det gäller sådant som ännu inte blivit klassat som narkotika. Det händer att polisen måste lämna tillbaka preparat som efter analys visar sig innehålla ämnen som som inte är narkotikaklassade, trots att de ger ett rus och personer som tar dessa preparat är tydligt påverkade.

Icke nakotikklassade droger kan vara allt från svampar och örtblandningar från växtriket till kemiska preparat och blandningar, och det kommer nya hela tiden. Per-Olov Andersson berättar att många preparat försvinner av sig själva om de inte är nog bra, men nya kommer i deras ställe.


Anna Widén SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista