Glashotell försenas ett år

Det är tillfälligt stopp i bygget av glashotellet på toppen av stadsberget Luossavaara i Kiruna. Invigningen av hotellet blir ett år försenad och beräknas till början av 2010. Det beror på att glaset dröjer, enligt Tuomo Huurinainen styrelseordförande för Kiruna Showroom.

På Luossavaaras topp finns nu början av hotellet klart - en fyra meter hög grund i betong till priset av nio miljoner kronor. Nu återstår att bygga fyra våningar och totalkostnaden är beräknad till 55 miljoner för de åtta Kirunaföretag som gått ihop om bygget.

Invigningen av hotellet var planerad till december i år, men förskjuts till början av 2010.

- Det är så långa leveranstider på glas, det fick vi veta för en månad sen, säger Tuomo Huurinainen.

Uppgifter från bland annat kommunen, byggföretaget och Lantmäteriet säger att problemen med bygget är större än lång leveranstid på glaset. Det handlar om att det saknas pengar.

Enligt uppgifterna behöver Kiruna Showroom köpa loss marken som grunden står på för att kunna använda bygget som säkerhet för att ta banklån till hotellet.

Men där har man stött på patrull. Marken är anvisad för gruvdrift, ägs av staten och hyrs av LKAB. Och LKAB vill inte släppa markanvisningen för gruvdrift på toppen eftersom man håller på att utreda hela markområdet runt Luossavaara dit Kiruna stad ska flyttas. Det säger Göran Olovsson som jobbar med gruvrätt.

Tuomo Huurinainen förklarar varför hotellbyggarna vill ha marken.

- Det är alltid bra att äga en mark när man investerar så mycket pengar.

Men att de är i stort behov av marken för att kunna finansiera hotellet vill han inte kännas vid. Men det är ännu inte klart med finansieringen för hela hotellet.

- Vi för vissa diskussioner med andra externa finansiärer, förutom banken, säger han.