Nikita Fouganthine gripen i Finland

Juha Valjakkala, som numera kallar sig Nikita Fouganthine greps på söndagen i norra Finland. Fouganthine efterlystes tidigare i helgen efter att han avvikit från övervakad frihet på prov.

Sedan i december är Fouganthine ute på så kallad övervakad frihet på prov. Om han sköter den väntar riktig villkorlig frigivning den 1 juli i år, efter 19 år bakom lås och bom. Han ska vara tillgänglig för polisen dygnet runt via en speciell övervakningsmobil. När han inte svarade på anrop i lördags slog polisen larm.

Avvikandet och en därmed sammanhängande bilstöld anses dock av myndigheterna inte vara tillräckligt allvarliga brott för att hans frigivning ska stoppas. Den troliga påföljden blir stopp för eget boende och den fortsatta provrehabliteringen kommer att ske i fängelse.

Juha Valjakkala dömdes i Sverige till livstids fängelse för det brutala trippelmordet på en familj i Åmsele 1988 och överfördes till Finland för att avtjäna straffet. Under åren i finländska fängelser har han dock rymt upprepade gånger.