Hot om avhopp undanröjt

Samelistan och Norrbottens sjukvårdsparti hotar med att hoppa av den styrande alliansen i Kiruna om socialdemokraterna diskuterar samarbete med Kirunapartiet den här mandatperioden. Men på måndagen meddelade socialdemokraterna att en sammanslagning med Kirunapartiet kan bli aktuell först efter valet. Beskedet gör att sjukvårdspartiet och samelistan stannar i alliansen.

- Nu har vi fått ett löfte från socialdemokraterna om att det inte handlar om att diskutera någon annan allians under den här mandatperioden, säger sjukvårdspartiets gruppledare Anna-Karin Törmä.

Idag styr socialdemokraterna tillsammans med samelistan, sjukvårspartiet, moderaterna, kristdemokraterna och miljöpartiet.

Men om det skulle bli verklighet att socialdemokraterna och Kirunapartiet går ihop skulle de få egen majoritet.

Efter att socialdemokarternas medlemmar beslutat att partiet ska utreda frågan om en sammanslagning med Kirunapartiet gick sjukvårdspartiet och samelistan på måndagen ut med ett pressmeddelande där de hotar med att lämna alliansen.

- Vi har en alliansöverenskommelse och hade hoppat av omedelbart om socialdemokraterna satt sig och diskuterat ett omgående samarbete med Kirunapartiet. Men nu har det visat sig gälla nästa mandatperiod och alla partier måste tillåtas utveckla strategier för framtiden, säger samelistans gruppledare Ragnhild Svonni.

Ett avhopp hade ställt till med kaos i Kirunapolitiken eftersom inget parti skulle ha majoritet i kommunfullmäktige.

Men det som undanröjde hotet avhopp var att socialdemokraternas ordförande Ann-Helen Bergsten kom med beskedet att ett samarbete med Kirunapartiet kan bli aktuellt först nästa mandatperiod.

- På styrelsen igår tydliggjorde vi att vi inte talar om någon bruten alliansöverenskommelse från vår sida, säger hon.

Magdalena Martinsson SR Norrbotten