LKAB intensifierar sökandet efter malm

I mitten av maj börjar LKAB söka efter järnmalm med mätningar från helikopter. Under det senaste året har också gruvbolaget mer intensivt än tidigare sökt efter just järnmalm.

De kommande mätningarna och sökandet med helikopter kommer att ske i områden nära Kiruna och Gällivare samt väster om Svappavaara.

- Det finns på olika ställen. I synnerhet i Kiruna och Malmbergets närområde. Många gamla mätningar som vi har sammanställt och tolkat, och vi behöver mer information, säger Kirsten Holme, geolog vid LKAB.

Det är en transient elektromagnetisk mätmetod som används. Helikoptern flyger på 60 meters höjd över marken och har en stor slinga under som hänger 30 meter ner. I slingan finns en ström som när den stängs av skapar ett elektromagnetiskt fält. Beroende på hur lång tid strömmen stannar kvar i marken, det handlar om millisekunder, kan det avgöras hur bergarterna hänger i hop och om det finns järnmalm eller inte.

- Nästa steg, efter tolkningen, blir att gå in och se vilka områden som är mer intressanta och försöka markmäta dem, säger Kirsten Holme.

Metoden är inte ny, men används för första gången av LKAB på områden som är för stora och problematiska att undersöka från marken. På det här sättet fås en bild av eventuella järnmalmsförekomster och om ett område är intressant att granska ytterligare.

- Det finns gamla flygmätningar som LKAB gjort förr i tiden, men även Sveriges geologiska undersökningar har gjort, som är stora regionala kartor. Från dem kan man ta ut områden som är mer intressanta och det är dem vi har valt, förklarar Kirsten Holme.

Mätningarna från lågt flygande helikopter kommer att pågå från mitten av maj till början av juni.

- Det som har hänt nu är att man har tagit upp järnmalmsprospekteringen och då passar det här som en mycket bra metod, säger Kirsten Holme.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post maritha.mossberg@sr.se