Skyddsängel från Jokkmokk

Lars-Anders Gillenbjörk från Jokkmokk har utsetts till ”Månadens skyddsängel” av webbportalen Skyddsnätet. Han får utmärkelsen för sitt snabba agerande när han från sin bil såg att Mikael Vikström hade gått genom isen. Lars-Anders stannade bilen, kastade sitt lasso till Mikael och lyckades dra upp honom ur vaken.

Det var vid 13-tiden en fredag i mitten av april och Lars-Anders var på väg hem till Jokkmokk efter att ha tittat till familjens renar. När han passerade Notudden med sin bil, en knapp kilometer utanför Jokkmokk, tittade han ut på isbelagda sjön och såg att ett huvud och ett par armar stack upp ur en vak.

Lars-Anders vände snabbt med bilen, körde tillbaka till en parkeringsficka. Han tog en kastlina från flaket, och kastade snabbt ut det till en man som låg i det iskalla vattnet. Mannen i vattnet, Mikael Vikström, kunde inte ta sig upp ur vaken på egen hand. Men med hjälp av Lars-Anders och lassot kunde han komma ur vaken, och upp på land. Mikael hade legat i vattnet under några minuter, men klarade sig utan några skador efter händelsen.

Utmärkelsen ”Månadens Skyddsängel” har delats ut sedan januari 2003 och mottagarna finns över hela Sverige och i alla åldrar. På torsdag får Lars-Anders Gillenbjörk motta priset som är en illustration av tecknaren Per Hardenstam. Det är 62:a gången som utmärkelsen delas ut.