Dubbla löner för sjukvårdspersonal

Sjukvårdspersonal som arbetar åt försvarets nordiska insatsstyrka, Nordic Battle Group, kan kvittera ut dubbla löner på skattebetalarnas kostnad.

Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. Men landstinget i Norrbotten har ingen koll på om man betalar ut dubbel lön eller inte.

Nära 80 personer av de 2 300 anställda i den nordiska insatsstyrkan är medicinsk personal som läkare och sjuksköterskor från hela landet. Å så här går det till när de kan kvittera ut dubbla löner. Försvaret anställer dom i 17 månader, utbildar dom en kort tid och sedan får de gå och vänta på akuta utlandsuppdrag och har då tjänstledigt med lön, och jobbar då åt landstinget eller privata arbetsgivare för att behålla sin sjukvårdskompetens.

På I 19 i Boden har 15 läkare och sjuksköterskor utbildats för att kunna rycka ut med kort varsel, men i Norrbotten har landstinget ingen koll på om det finns personal med dubbel lön.

- Nej, jag har inte varit inblandad i nån diskussion om att ta hand om de här frågorna i vårt landsting, säger Kent Ögren är landstingsråd i Norrbotten.

Vad beror det på?

- Förmodlingen att det är så att vi har någon enstaka som ingår i Nordic Battle Group och att problemet därför inte varit tillräckligt väl känt, svarar han.

Det skiljer sig alltså hur landstingen ser på den här saken i olika delar av landet, vissa landsting tycker att det är okej att betala dubbla löner, medan andra ställer krav på att personalen ska jobba för sin grundlön från försvaret. Bara lönerna för de 80 anställda kostar försvaret minst 3 miljoner kronor i månaden.

Och orsaken till att landstinget i Norrbotten inte har någon uttalad policy hur man gör i den här frågan beror på att det rör sig om få personer i länet, enligt Kent Ögren.

- Jag vet också att det finns synpunkter från den nationella nivån om att man ska ha ett enhetligt system för det här och det tycker jag också: att det borde vara lika över hela landet.

Anna Widén, SR Norrbotten