Tunavallen i klimatexperiment

På onsdag den 21 maj ska elever från Tunaskolan och personal från Teknikens hus i Luleå delta i ett världsomspännande experiment. Det handlar om klimatforskning och den amerikanska rymdorganisationen NASA ska ta satellitbilder på ett 600 kvadrat meter vitt plasttäcke på fotbollsplanen Tunavallen.

Det är för att mäta den så kallade Albedoeffekten som experimentet görs i samma vecka på 25 ställen över jorden av ungdomar och forskare. Man ska försöka förstå hur avsmältningen av stora isytor fungerar och hur det påverkar klimatet.

Man ska ta bilder på vita ytor, som ska föreställa isområden och på gröna ytor vid samma tillfälle. Med en halvtimmes mellanrum tar man bilder av den vita ytan och sen av den gröna fotbollsplanen. Hur reflekterar solen mot ytorna? Det är frågan.

Eva Jonsson, vice verksamhetschef på Teknikens Hus i Luleå håller i arrangemanget på Tunavallens fotbollsplan:

– NASA-satteliterna kommer vi inte att se för de är så långt upp. Men det blir alltså två satteliter som ska passera och ta bilder av fotbollsplanen med fejkat istäcke och utan. Det är ett led i att göra eleverna mer medvetna om klimatförändringarna. Vi kommer sen att mäta, med hjälp av fotografierna, hur solen reflekterar mot det vita och det gröna.

12.07 och 12.35, onsdag den 21 maj ska, enligt beräkningarna, satteliterna passera över Tunavallen, Luleå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se